Dolar před zveřejněním zápisu ze zasedání Fedu oslabuje

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje. Investoři čekají na dnešní zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) a na začátek výsledkové sezony amerických společností, která by mohla ukázat negativní dopad silného dolaru na hospodářské výsledky. Vůči jenu ke ztrátám americké měny přispělo i rozhodnutí japonské centrální banky nechat svoji měnovou politiku beze změny, přestože inflace zpomaluje.

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,0822 USD a k jenu naopak kleslo 0,3 procenta na 129,80 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 119,94 JPY. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti předních měn, se snížil o 0,4 procenta na 97,416 bodu.

Někteří analytici očekávali, že japonská centrální banka dále uvolní svoji měnovou politiku. Guvernér Haruhiko Kuroda však řekl, že díky krokům z loňského října poslední zpomalení inflace nepoškodilo inflační očekávání banky. Snížil tak šanci na to, že by země v příštích měsících rozšířila program nákupu dluhopisů.

Fed dnes zveřejní zápis z posledního zasedání měnového výboru. Investoři se zaměří zejména na to, zda se Fed obává silného dolaru a jeho dopadu na ekonomický růst. Případné znepokojení by mohlo způsobit další oslabení dolaru.

Hliníkárenská firma Alcoa dnes večer odstartuje sezonu hospodářských výsledků amerických firem. Také zde se investoři zaměří na to, zda silný dolar bude mít dopad na jejich hospodaření.

Nicméně analytici se domnívají, že pokles dolaru je pouze dočasný. Důvodem jsou odlišné měnové politiky Fedu na jedné straně a Evropské centrální banky a japonské centrální banky na druhé straně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK