Vláda odložila projednání seznamu položek pro centrální nákup

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Vláda odložila projednání seznamu položek pro centrální nákupy státu. Novinářům to dnes po půlnoci řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet se podle něj materiálu nemohl věnovat z časových důvodů, návrh projedná nejspíš na příštím zasedání. Stát by podle návrhu ministerstva financí měl centrálně nakupovat například kancelářské vybavení, počítače a datové služby, energie, služební auta a pohonné hmoty. Podle návrhu by se mohly centrální nákupy v takovém případě vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun.

Celkový odhad finanční úspory je v řádu jednotek až desítek procent, uvádí předkládací zpráva návrhu. Přesnější odhad úspor není podle ministerstva možné vyčíslit. Zároveň úřad počítá v roce 2016 s růstem personálních nákladů o dva miliony korun kvůli vzniku dvou nových míst na ministerstvu financí.

Varianta navrhovaná ministerstvem zahrnuje pouze komodity, u kterých jsou podle překládací zprávy již dnes standardizovány a centralizovány nákupy na úrovni ministerstev. Jde například o mobilní telefony a tarify k nim, počítače, správu kancelářských budov, auta, nábytek, energie, ostrahu budov a ubytovací služby.

Druhá rozšířená varianta, kterou ovšem ministerstvo nedoporučuje, obsahuje navíc vzdělávání, školení a právní, poradenské a marketingové služby.

Centrálním zadavatelem nákupů státu by se podle návrhu mělo stát ministerstvo financí.

Ministerstvo financí provedlo loni v červnu audit šesti ministerstev spravovaných hnutím ANO. Podle zjištění úřadu nakupovaly úřady totožné zboží v cenovém rozpětí lišícím se až o 300 procent. Ministerstvo financí v úterý upozornilo, že na šesti ministerstvech, která prošla prověrkou hospodaření, začalo pilotní zkoušení navrhovaného systému centrálního nákupu. Jde o nákup kancelářského papíru, pohonných hmot a aut.

mjr sos rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK