Dolar po údajích z trhu práce posílil, prudce rostla britská měna

08.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. května (ČTK) - Dolar dnes po příznivých údajích z amerického trhu práce posílil vůči euru, celkově ale zůstal bez větší změny. Nejvíce na devizovém trhu zpevnila britská libra, kterou podpořil překvapivě jasný výsledek parlamentních voleb v Británii.

Dolar proti euru kolem 16:00 SELČ přidával 0,5 procenta na 1,1215 USD. Vůči koši šesti světových měn se ale jeho index nezměnil.

Americkou měnu podpořila zpráva, že ekonomika USA vytvořila v dubnu asi 223.000 pracovních míst, což bylo zhruba tolik, kolik se očekávalo, a míra nezaměstnanosti klesla na takřka sedmileté minimum 5,4 procenta. Údaje naznačily oživení pracovního trhu ze zimního útlumu, což může vést k tomu, že americká centrální banka přistoupí k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb.

Libra zareagovala na výsledek britských parlamentních voleb, který přinesl nečekaný triumf vládních konzervativců premiéra Davida Camerona. K americké měně libra vystoupila až na 1,5523 USD, což byla její nejvyšší hodnota od konce února, a odpoledne se její kurz pohyboval kolem 1,5395 se ziskem jednoho procenta. Vůči euru pak libra zažila nejvyšší denní nárůst od konce roku 2011 a odpoledne získávala zhruba 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK