Akcie v USA v úterý klesly kvůli Řecku a obavám ze zvýšení úroků

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. května (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily obchodování ve zkráceném týdnu zhruba jednoprocentním poklesem a jejich širší index zaznamenal v úterý nejhlubší denní ztrátu za tři týdny. Trh srážela nejistota ohledně Řecka a obavy z dřívějšího zvýšení úrokových sazeb v USA. Americký dolar po nejnovější statistice z USA výrazně zpevnil.

Dow Jonesův index ztratil 1,04 procenta na 18.041,54 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 1,03 procenta na 2104,2 bodu a souhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 1,11 procenta na 5032,75 bodu. V pondělí se na burze kvůli svátku v USA neobchodovalo.

Ztráty zaznamenalo všech deset sektorů indexu S&P 500. Akcie v sektoru energetiky a dopravy srážel pokles cen ropy na světových trzích. Největší vliv na pokles všech tří hlavních indexů pak měly akcie elektronické firmy Apple, které klesly o 2,2 procenta.

Americký dolar na devizovém trhu citelně zpevňoval. Ke koši hlavních světových měn přidal více než jedno procento a k japonskému jenu se vyšvihl až na nejvyšší hodnotu za téměř osm let. Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování ztrácelo téměř jedno procento na 1,0873 USD.

Americké měně pomohla nejnovější statistika z USA, která naznačila, že tamní ekonomika pokračuje v růstu. Investiční výdaje amerických firem v dubnu rostly již druhý měsíc za sebou a objednávky na kapitálové zboží bez vojenské techniky stouply v dubnu o jedno procento.

Jednotné evropské měně naopak uškodily obavy kolem Řecka, které by podle některých hlasů příští týden nemuselo splatit dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu. Atény a jejich evropští věřitelé se ale tyto obavy pokusili zmírnit. Řecku rovněž ubývá čas na dosažení dohody o reformách s mezinárodními věřiteli. Bez ní Atény další finanční prostředky nedostanou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK