Světová banka zlepšila výhled ruské ekonomiky

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 1. června (ČTK) - Ruská ekonomika v letošním roce klesne o 2,7 procenta, předpověděla ve své dnešní zprávě Světová banka (SB). Zlepšila tak svůj dosavadní výhled, který zveřejnila počátkem dubna a který počítal s poklesem o 3,8 procenta. Ještě v prosinci ale SB předpovídala ruské ekonomice pokles jen o 0,7 procenta.

 

Banka poukázala na to, že v posledních měsících oživily světové ceny ropy, na jejímž vývozu je Rusko do značné míry závislé. Po loňském propadu o zhruba 40 procent rovněž posílil kurz rublu vůči dolaru a zpomaluje se inflace.

Podle dnešních vládních údajů se meziroční tempo poklesu ruské ekonomiky v dubnu zrychlilo na 4,2 procenta z březnových 2,7 procenta. Ekonomiku od loňska podkopává výrazný pokles cen ropy na světových trzích a západní sankce kvůli postoji Moskvy v ukrajinské krizi.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev v dubnu odhadl, že za celý letošní rok zaznamená ruská ekonomika pokles o 2,8 procenta. Loni ještě Rusko vykázalo růst o 0,6 procenta. Ruská centrální banka odhadla v březnu tempo letošního poklesu HDP na 3,5 až čtyři procenta, plnohodnotné oživení lze podle ní čekat až v roce 2017.

Světová banka v dubnu předpověděla, že Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených na Rusko kvůli ukrajinské krizi totiž může přetrvávat ještě řadu let, zatímco ropa bude podle SB dál relativně levná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK