Německá inflace stoupla v květnu na osmiměsíční maximum 0,7 pct

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. června (ČTK) - Meziroční inflace spotřebitelských cen v Německu se v květnu znovu zvýšila a podle národního měření vystoupila na osmiměsíční maximum 0,7 procenta. Plyne to z dnešních předběžných údajů spolkového statistického úřadu. Inflace v největší ekonomice eurozóny i v celé Evropské unii ale zůstává výrazně pod úrovní, na kterou cílí Evropská centrální banka (ECB). V dubnu byla inflace 0,5 procenta.

Cenová hladina se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,1 procenta, zatímco v dubnu ceny stejným tempem klesly. Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie stoupla meziroční míra inflace rovněž na 0,7 procenta, avšak z dubnové úrovně 0,3 procenta.

Inflaci tlačily v květnu vzhůru zvýšené energetické náklady, zdražily také potraviny a služby. Na základní úrovni ale zůstává růst cen slabý, řekli analytici agentuře Reuters.

V lednu německá ekonomika sklouzla poprvé od roku 2009 do cenové deflace, zejména kvůli výraznému zlevnění benzinu. Jeho ceny se ale v dalších měsících pod vlivem zotavování cen ropy zvyšovaly.

Inflace v celé eurozóně sestoupila do záporného pásma už loni v prosinci a setrvala v něm do března. V dubnu se meziroční inflace dostala na nulu. V úterý zveřejní Eurostat předběžný odhad inflace za květen.

ECB v březnu v rámci snahy podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci spustila kvantitativní uvolňování měnové politiky ve formě pravidelných a rozsáhlých nákupů státních dluhopisů. ECB tak hodlá do ekonomiky eurozóny minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Cílem banky je dostat inflaci do oblasti těsně pod dvěma procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK