Euro v obavě kolem Řecka výrazně oslabilo

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. června (ČTK) - Kurz eura dnes smazal páteční zisky, v nichž se vůči dolaru vyšplhal na týdenní maximum a výrazně oslabilo. Investoři reagují na to, že Řecko nenaplnilo slib uzavřít dohodu s věřiteli do konce května. Trh se také chystá na další odliv investic od evropské měny, zatímco dolar podpořily nejnovější údaje z americké ekonomiky.

Euro vůči dolaru kolem 17. hodiny SELČ kleslo o 0,8 procenta na 1,0905 USD a sestoupil z pátečního maxima 1,1006 USD. Vůči japonskému jenu oslabila evropská měna stejným tempem na 135,45 JPY. Dolar proti koši hlavních světových měn získal 0,3 procenta.

Atény nesplnily vlastní cíl sjednat dohodu s věřiteli do neděle, takže na trhu přetrvávají obavy, zda bude zadlužená země schopna tento měsíc uhradit splatné dluhy vůči Mezinárodnímu měnovému fondu. Platnost záchranného programu pro Řecko přitom končí 30. června.

Podle analytiků je ale pro investory v tuto chvíli ještě důležitější pokračující odliv investorů od aktiv v evropské měně. V červnu a červenci vyprší termíny splatnosti dluhopisů v eurech v celkové sumě kolem 260 miliard eur a je pravděpodobné, že podstatnou část těchto obligací emitenti nenahradí novými. To znamená odliv peněz od eura, řekl agentuře Reuters Peter Kinsella z londýnské pobočky německé Commerzbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK