Ceny ropy rostou díky slabšímu dolaru a předpokladům ohledně OPEC

02.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. června (ČTK) - Světové ceny ropy po poklesu v předešlém dni dnes zamířily vzhůru. Trhy podpořil slabší kurz dolaru a očekávání, že ropný kartel OPEC na blížícím se setkání ve Vídni ustojí tlak na zvýšení svého těžebního limitu. Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 15:30 SELČ přidávala zhruba 15 centů na 65,03 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI vykazovala nárůst o zhruba 40 centů na 60,60 USD za barel.

Trhu dnes k růstu pomohl slabší kurz amerického dolaru. To zvyšuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně, protože slabší dolar zlevňuje nákupy investorům v jiných měnách. Výrazně levnější ropu dnes měli především držitelé jednotné evropské měny euro, jehož hodnota výrazně vzrostla.

Trhy se připravují na páteční ministerskou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kde se bude rozhodovat o těžební politice na následujících šest měsíců. Ropný kartel se na světové produkci ropy podílí zhruba jednou třetinou. Na trhy v současnosti dodává až o dva miliony denních barelů více, než je třeba. Podle analytiků by ale spotřeba ropy mohla zrychlit. To by mohlo pomoci snížit nadměrnou nabídku této suroviny a uvést trh do rovnováhy.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí v pondělí uvedl, že poptávka po ropě podle jeho odhadu v letošním druhém pololetí stoupne a nabídka se sníží. Naznačuje to, že strategie Saúdskoarabského království bránit svůj podíl na ropném trhu funguje, napsala agentura Reuters.

Několik bankovních institucí a analytiků naznačilo, že OPEC by v pátek ve Vídni mohl připustit, že těží více ropy, než jaký je jeho oficiální cíl, a těžební limit zvýšit. Většina investorů ale žádnou změnu neočekává.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 65,03 64,88 New York - Nymex WTI červenec 60,60 60,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK