Večerní schůzka Junckera a Tsiprase řešení řecké krize nepřinese

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. června (zpravodaj ČTK) - Dnešní večerní schůzka řeckého premiéra Alexise Tsiprase s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nepřinese definivní dohodu o řešení složité řecké situace. Novinářům to řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas. Oba politici se v Bruselu sejdou od 20:30. Schinas ale po poledni nedokázal novinářům jednoznačně říci, zda se setkání bude účastnit také například šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem či ještě někdo další.

\"Je to první diskuse, ne závěrečná,\" prohlásil mluvčí. Juncker řeckého předsedu vlády podle něj pozval, aby \"osobně prodiskutovali nynější stav jednání mezi Řeckem a jeho mezinárodními partnery\". Na opakované otázky, kdo další bude přítomen, pak ale jednoznačně neodpověděl.

Místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za rozpočet Kristalina Georgievová před novináři jen poznamenala, že nynější intenzivní práce se soustředí na nalezení společného stanoviska všech 19 zemí platících eurem a trojice věřitelských institucí, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Věřitelé v úterý vypracovali hlavní body dohody, poté, co se jejich šéfové v pondělí sešli s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Oba politici věřitelské instituce během krizové schůzky v Berlíně vybídli, aby překonaly vlastní rozpory a nalezly s Řeckem řešení. Návrhy má dnes obdržet k posouzení vláda v Aténách.

Podle médií ale také řecká strana vypracovala svůj vlastní návrh dohody o 47 stranách. Eurokomisařka Georgievová dnes tyto informace komentovala slovy, že \"existuje mnoho návrhů a dokumentů, protože toto je komplikovaná záležitost\".

Závěrečná domluva by tak měla co nejdříve ukončit čtyři měsíce jednání a uvolnit zbývajících 7,2 miliardy eur ze slíbené pomoci předtím, než Řecku zcela dojdou peníze. Atény už daly najevo, že za dva dny by nemusely uhradit splátku MMF ve výši 300 milionů eur.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost, zhoršilo životní úroveň a v důsledku dostalo k moci nynější Tsiprasovu vládu.

Ta se od začátku snaží dohodnout nové podmínky, věřitelé však zdůrazňují, že Atény musejí dodržet své předchozí závazky. Stávající program byl sice prodloužen, nyní už ale všechny strany tlačí čas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK