Zástupci podnikatelů kritizují zavedení evidence tržeb

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Zástupci podnikatelů kritizují zavedení elektronické evidence tržeb, kterou dnes schválila vláda. Normě vyčítají především to, že nezasáhne všechny podnikatele shodně, ale že bude z povinnosti evidovat tržby online vyjmuta celá řada profesí. Záměr zavádět povinnost elektronické evidence tržeb pouze pro maloobchod, velkoobchod, ubytovací služby a stravování, případně z této povinnosti vyjmout osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), ještě více otevře obcházení daňových povinností. ČTK to dnes sdělil Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR).

\"Pokud chce ministerstvo financí něco udělat se zefektivněním výběru daní, pak těžko může tvrdit, že vybere víc z restaurací a ostatní vypustit, když například ve stavebnictví jsou úniky mnohem vyšší,\" řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (ACK ČR) Václav Stárek. Asociace přitom se zavedením elektronické evidence, pokud by byla pro všechny podnikatele, souhlasí.

Právě restaurací, hotelů a stravovacích služeb by se povinnost elektronické evidence měla týkat v první řadě, tedy od února 2016. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Zákon o elektronické evidenci tržeb prosazují zejména vládní strany ANO a ČSSD. \"Po zákonu o prokazování původu majetku je zákon o elektronické evidenci tržeb, který dnes vláda schválila, dalším důležitým nástrojem k zamezení daňových úniků,\" uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Proti jsou naopak opoziční ODS a TOP 09.

Jako bezdůvodné označuje zavedení elektronické evidence tržeb Asociace podnikatelů a manažerů, která očekává, že toto opatření poškodí živnostníky a podnikatele a bude to jen ´drahý experiment.´ \"Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je pouze sedm procent výpadku DPH zaviněno malými podnikateli a živnostníky, přesto na ně ministerstvo financí zaměřuje svoje hlavní úsilí,\" uvedla asociace.

Z původního návrhu ministerstvo financí odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a naopak nově zařadilo účtenkovou loterii. Návrh také počítá s výjimkami. Evidovat tržby nebudou muset například školní jídelny a menzy, pokud nevydávají jídla pro veřejnost. Dále se evidence zřejmě nebude týkat linkových autobusů, jídelních a nápojových automatů, sociálních služeb, finančních institucí nebo státem regulovaných segmentů, jako je například energetika nebo poštovní služby.

Státní rozpočet podle propočtů MF může celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchod zhruba 12,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK