Nevládní organizace plán jádra kritizují, Hospodářská komora vítá

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Vláda se dnešním schválením Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky rozhodla pro drahou cestu zvýšení energetické závislosti státu na dovážených zdrojích. Poukazují na to některé nevládní organizace v reakci na jednání kabinetu. Podle plánu stát zahájí přípravu jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Hospodářská komora naopak akční plán vítá. Obě strany se z rozdílných důvodů pozastavují nad finanční stránkou projektu.

Plán navazuje na aktualizaci Státní energetické koncepce, kterou vláda schválila před 14 dny a podle níž má být právě jádro hlavním zdrojem výroby energie v ČR v dalších desetiletích. Aby se zajistila energetická soběstačnost a bezpečnost státu. Zbývá dořešit financování výstavby bloků.

Po schválení koncepce jde o zásadní materiál, který připravuje cestu k výstavbě dalších jaderných zdrojů v ČR, upozorňují ekologové. Podle Edvarda Sequense ze sdružení Calla nevěnovalo ministerstvo průmyslu, které s resortem financí materiál připravilo, větší pozornost strategiím energetické efektivnosti a rozvoje obnovitelných zdrojů.

\"Česko ročně vyrobí více elektřiny, než se v Temelíně vyrobí, nedostatek elektřiny nehrozí ani do budoucna,\" reagoval Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost s tím, že vtáhne ČR do pasti mnohamiliardovýcch dotací. Argumentace energetickou soběstačností je prý absurdní.

Naopak Hospodářská komora ČR akční plán vítá jako krok k stabilnější a předvídatelnější energetice, která je podle ní ekonomická i značně ekologická. ČR by i po roce 2035 mohla zůstat nezávislá na dodávkách elektřiny ze zahraničí. Otázkou podle HK ČR zůstává financování výstavby bloků. Rozsáhlá podpora obnovitelných zdrojů v ČR způsobila, že nyní není ekonomicky návratné stavět jakýkoliv nový zdroj, uvedla komora. Vláda by se měla podle HK vyjádřit k výběru dodavatele a financování projektu.

mrz mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK