České dráhy vydaly dluhopisy za více než tři miliardy korun

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - České dráhy vydaly dluhopisy za více než tři miliardy korun (115,2 milionu eur). Dráhy je hodlají využít ke splacení starých dluhů. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě. Jde o dvě emise se splatností do sedmi a do 20 let s ročním úrokem 1,89 procenta a třemi procenty.

\"Standardní cestou v předstihu refinancujeme dřívější půjčky, které budou splatné letos a příští rok. V prvních dvou tranších jsme získali zhruba třetinu potřebné částky, a to za podstatně výhodnějších podmínek než u předchozích dluhopisů,\" uvedl předseda představenstva ČD Pavel Krtek. Hlavním manažerem emise byla Erste Group Bank AG.

Celkové zadlužení skupiny Českých drah loni vzrostlo na 36 miliard korun. Čistý dluh je podle mluvčího firmy Radka Joklíka ve skutečnosti o něco nižší.

V první tranši vydaly dráhy dluhopisy za 37,7 milionu eur se splatností sedm let, zbylých 77,5 milionu připadá na druhou tranši se splatností do 20 let. Kromě výhodnějšího úročení podle Krtka dosáhly dráhy i delší doby splatnosti, což je pro dopravce v dlouhodobém horizontu nákladově výhodné.

Aktuální finanční operace nezvýší čistý dluh společnosti, dodal Krtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK