Siemens podepsal s Egyptem obří kontrakt na vybudování elektráren

03.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. června (ČTK) - Německý průmyslový konglomerát Siemens podepsal dnes s Egyptem kontrakt na vybudování plynových a větrných elektráren. Hodnota transakce je osm miliard eur (téměř 220 miliard Kč). Podle agentury Reuters jde o největší jednotlivou objednávku v historii podniku, který působí rovněž v České republice. Strany smlouvu podepsaly během oficiální návštěvy egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího v Německu.

Egypt prochází nejhorší energetickou krizí za několik desítek let. Tamní infrastruktura je zastaralá a nedaří se jí uspokojivě zvládat rychle rostoucí poptávku po elektřině. Výpadky proudu jsou běžné i v metropoli Káhiře.

Kontrakt by měl zvýšit výrobu elektrické energie v Egyptě o 50 procent. Instalované zdroje elektřiny dodají po dokončení do egyptské sítě 16,4 gigawattů, uvedl Siemens.

Obchod by mohl poskytnout potřebnou podporu i plynárenské a elektrárenské divizi Siemens, která se potýká s problémy na německém trhu. Siemens v květnu uvedl, že kvůli pokračujícím problémům v energetických operacích, hlavně v divizi plynových turbín, a kvůli restrukturalizaci ztrátových podniků, musí propouštět. Firma se rozhodla zrušit 4500 pracovních míst, tedy zhruba procento pracovní síly. Další propouštění oznámila již v únoru.

Siemens působí i v České republice, kde patří mezi největší elektrotechnické firmy a kde má zhruba 9200 zaměstnanců. Dodává technologie, produkty a služby v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK