Evropská komise schválila dotace pro rybáře, dostanou 1,1 mld. Kč

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Čeští rybáři budou moci získat až 1,1 miliardy korun z Operačního programu Rybářství pro roky 2014 až 2020, který schválila Evropská komise. Z evropských peněz v něm bude připraveno 855 milionů korun, z národních zdrojů dalších 245 milionů Kč, informovalo dnes ČTK ministerstvo zemědělství. Rybáři budou moci peníze využít například na zařízení pro chov ryb či na modernizaci a výstavbu zpracoven ryb. O první dotace mohou zájemci žádat letos v říjnu.

Rozpočet nového operačního programu je oproti jeho předchůdci na léta 2007 až 2013 o 107 milionů korun vyšší. \"Zaměření dotací v novém programu bude širší, budou o ně moci požádat například začínající rybáři na rozjezd svého podnikání. Největší díl podpory budeme směřovat na výstavbu, rozšíření a modernizaci sádek, líhní a rybníků nebo na vybavení do rybochovných zařízení,\" uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ministerstva je výrazným rozdílem proti předchozímu období také větší podpora recirkulačních zařízení a průtočných systémů pro chov ryb. Mohla by tak vzrůst produkce a dodávky ryb na trh by mohly být rovnoměrné v celém roce.

Zemědělský resort tak má schválené oba své dotační programy pro nové období. V polovině května Evropská komise schválila Program rozvoje venkova, ve kterém je vyčleněno na léta 2014 až 2020 pro české zemědělce 2,31 miliardy eur (63,5 miliardy Kč). Peníze v něm jsou určeny hlavně na investice pro konkurenceschopnost, inovace zemědělských podniků a také na vytvoření nových pracovních míst na venkově. Očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK