Ceny ropy mírně klesají, oslabuje je Řecko a Írán

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne dál mírně oslabují. Ropný trh podkopávají obavy z osudu Řecka a vyhlídky na možné zmírnění obchodních sankcí proti Íránu, které zatlačily do pozadí vliv rostoucí poptávky na americkém trhu.

Cena severomořské ropy Brent klesla v 15:45 SELČ o 30 centů na 63,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o 55 centů na 59,72 USD.

Investoři dál sledují vývoj kolem řecké krize. Jednání Řecka s jeho mezinárodními věřiteli skončilo dnes v Bruselu bez dohody, a proto věřitelé předložili ministrům financí eurozóny vlastní návrh řešení krize. Naděje na rychlé řešení vzaly zasvé ve středu, když řecký premiér Alexis Tsipras zaútočil na některé věřitele za to, že zpochybnili návrhy, které Atény předložily na počátku týdne. Ropný trh se bojí, že krach Řecka by mohl oslabit poptávku v Evropě.

Trh rovněž sleduje vývoj jednání mezi Teheránem a světovými mocnostmi o íránském jaderném programu, jehož konečný termín je 30. června. V případě dosažení dohody by byly zrušeny sankce na íránský vývoz ropy, což by mohlo znamenat, že během následujícího roku až dvou by se nabídka na ropném trhu mohla zvýšit až o milion barelů denně, uvádějí podle agentury Reuters analytické firmy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 63,20 63,49 New York - Nymex WTI srpen 59,72 60,27

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK