Euro mírně klesá, investoři čekají na vývoj kolem Řecka

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Euro na devizovém trhu dnes pouze mírně oslabuje. Investoři nechtějí uzavírat nové pozice, dokud nebudou známy výsledky jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli. Dolaru kvůli nervozitě investorů výrazněji nepomohla ani nejnovější příznivá statistika o spotřebitelských výdajích.

Kolem 18:30 SELČ euro vůči dolaru mírně kleslo o 0,03 procenta na 1,1199 USD a k jenu oslabilo o 0,3 procenta na 138,45 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 123,64 JPY.

\"Sledování řeckých titulků. To je to, co trh brzdí,\" komentoval situaci na trhu pro agenturu Reuters stratég BNP Paribas Vassili Serebriakov. Někteří analytici mají dojem, že trh sází na to, že bude dosaženo nějaké dohody s Řeckem.

Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu ukázala, že výdaje amerických spotřebitelů vzrostly v květnu proti předešlému měsíci o 0,9 procenta, a zaznamenaly tak nejrychlejší nárůst za téměř šest let. Silným tempem také dál rostly osobní příjmy. Spotřebitelské výdaje se na výkonu největší světové ekonomiky podílejí více než polovinou.

V dlouhodobějším výhledu by dolar měl dále posilovat. Důvodem je očekávání růstu úrokových sazeb v USA, zatímco Evropská centrální banka dále pokračuje v mimořádně uvolněné měnové politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK