Akcie v USA ve čtvrtek mírně klesly, euro stagnovalo

26.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Americké akciové trhy ve čtvrtek odevzdaly počáteční mírné zisky a zakončily relativně klidný obchodní den s mírnými ztrátami. Výrazný růst ale zažily akcie poskytovatelů zdravotní péče, které tak reagovaly na zprávu, že Nejvyšší soud podpořil celostátní dostupnost státních subvencí. Ty jsou klíčovou součástí zdravotní reformy prezidenta Baracka Obamy. Pokračující řecká dluhová krize se odrazila na kurzu eura, které vůči americkému dolaru stagnovalo.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti nejvýznamnějších podniků, klesl o 0,42 procenta na 17.890,36 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,3 procenta na 2102,31 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,2 procenta na 5112,19 bodu.

Americký Nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodoval o dotacích, díky kterým si zdravotní pojištění mohou dovolit i lidé s nízkými příjmy. Akcie provozovatelů nemocnic díky tomu zamířily vzhůru. Investoři vítají, že nezmizí rostoucí počet platících klientů zdravotní péče, kteří vzešli z Obamovy zdravotní reformy.

Wall Street nadále sledoval i dění kolem Řecka. Atény ve čtvrtek opět nenašly dohodu s mezinárodními věřiteli, která by zemi pomohla odvrátit hrozící státní bankrot. Další kolo jednání se má konat o víkendu.

Řecká krize se ve čtvrtek odrazila na devizovém trhu, investoři nechtějí v této situaci otevírat nové pozice. Dolaru příliš nepomohly ani solidní údaje z americké ekonomiky, kde spotřebitelské výdaje v květnu rostly nejrychlejším tempem za téměř šest let.

Euro k dolaru se v závěru newyorského obchodování pohybovalo prakticky beze změn na 1,1202 USD. Ke švýcarskému franku ale euro přidávalo asi 0,3 procenta na 1,0495 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK