Americké akcie mírně oživují, trh sleduje jednání s Řeckem

26.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Americké akciové trhy dnes po dvou dnech poklesu oživují a v polovině dne jejich hlavní indexy získávaly až půl procenta. Investory na Wall Street povzbuzují signály možné dohody o odvrácení řeckého bankrotu. Trh podpořily i příznivé údaje z ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,4 procenta a pohyboval se kolem 17.962 bodů. Širší index S&P 500 nepatrně posílil na 2103 bodů. Index technologického trhu Nasdaq naopak ztrácel 0,4 procenta na 5090 bodů.

Věřitelé navrhli prodloužit program finanční pomoci pro Řecko o pět měsíců a eurozóna by mezitím mohla zemi pomoci se splátkami dluhu využitím peněz zablokovaných na účtu pro rekapitalizaci řeckých bank. Současný úvěrový program pro Řecko vyprší v úterý, kdy země zároveň musí uhradit splátku dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu. Naděje na dohodu se nyní upínají k sobotnímu zasedání ministrů financí eurozóny.

\"Většinu doby obchodujeme na základě zpráv, které přicházejí z Řecka,\" řekl agentuře Reuters Jack Ablin z chicagské BMO Private Bank.

Wall Street také podpořily údaje, podle nichž jeden z amerických indexů spotřebitelské důvěry v červnu výrazně vzrostl. Dow Jones posílil zejména téměř pětiprocentní růst akcií výrobce spotřební obuvi a oblečení Nike. K poklesu na trhu Nasdaq přispěl propad akcií výrobců mikroprocesorů poté, co firma Micron předpověděla, že ceny čipů pro osobní počítače dál klesnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK