Americké akcie v pátek uzavřely smíšeně

27.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pátek uzavřely smíšeně. Investoři jsou nyní opatrní a čekají na výsledek jednání o řecké dluhové krizi. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, stoupl o 0,31 procenta na 17.946,68 bodu. Širší index S&P 500 se naopak snížil o 0,04 procenta na 2101,49 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl dokonce o 0,62 procenta na 5080,51 bodu.

Za celý týden oslabily indexy Dow Jones a S&P 500 o 0,4 procenta, Nasdaq ztratil 0,7 procenta. Aténám se stále nepodařilo uzavřít s mezinárodními věřiteli dohodu, která by odvrátila hrozbu platební neschopnosti Řecka a jeho odchodu z eurozóny.

Dnes se budou řeckou dluhovou krizí opět zabývat ministři financí zemí platících eurem. Situaci v noci na dnešek zkomplikoval řecký premiér Alexis Tsipras, když se rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize.

Za pátečním růstem Dow Jonesova indexu stál zejména největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. Cena akcií podniku stoupla o více než čtyři procenta díky zprávě o překvapivě vysokém čtvrtletním zisku.

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru kvůli nejistotě kolem Řecka propadlo až na třítýdenní minimum 1,1130 USD. V závěru pátečního obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,1163 USD. Oproti čtvrtku tak oslabila o 0,4 procenta a za celý týden si odepsala téměř 1,7 procenta, napsala agentura Reuters.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK