Čína počtvrté od listopadu snížila úrokové sazby

27.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 27. června (ČTK) - Čínská centrální banka počtvrté od listopadu snížila hlavní úrokové sazby a zredukovala také výši povinných rezerv pro vybrané komerční banky. Těmito kroky chce podpořit ekonomiku, která směřuje k nejslabšímu výkonu za čtvrt století, uvedla agentura Reuters.

Banka na svých internetových stránkách uvedla, že od 28. června snižuje jednoletou výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,85 procenta. Jednoletou depozitní sazbu zredukovala rovněž o čtvrt procentního bodu na dvě procenta.

Centrální banka rovněž snížila podíl povinných minimálních rezerv pro banky poskytující úvěry zemědělskému sektoru a malým a středně velkým firmám o půl procentního bodu.

Centrální banka v prohlášení uvedla, že bude i nadále používat různé nástroje měnové politiky k posílení ekonomického růstu a zlepšení makroekonomické situace.

Čína naposledy snížila úrokové sazby 10. května a výši povinných rezerv 19. dubna. Výši rezerv však v dubnu zredukovala pro všechny komerční banky, a to o jeden procentní bod, což bylo nejvyšší snížení od vypuknutí globální finanční krize v roce 2008.

Centrální banka často činí cílené snížení rezerv, aby tak podpořila poskytování úvěrů v některých sektorech. Většinou to však nemá výraznější makroekonomický vliv, protože banky nejsou příliš ochotné poskytovat úvěry kvůli množství dalších rizik.

Tempo růstu čínské ekonomiky má v letošním roce zpomalit na zhruba sedm procent, což bude nejpomalejší růst za čtvrt století. Přispívá k tomu propad realitního trhu, nadměrná kapacita továren a vysoký dluh místních samospráv. Loni hrubý domácí produkt stoupl o 7,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK