Podle průzkumu chce 57 procent Řeků dohodu s věřiteli

27.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. června (ČTK) - Většina Řeků je pro přijetí záchranné dohody s mezinárodními věřiteli. Průzkum, který se uskutečnil před překvapivým oznámením premiéra Alexise Tsiprase o referendu na toto téma, ukázal, že 57 procent lidí je pro dohodu. Naopak ukončení jednání s věřiteli si přálo 29 procent dotazovaných.

Průzkum provedl institut Alco pro řecký list Proto Thema. Zúčastnilo se ho kolem 1000 lidí v období od 24. do 26. června.

Premiér Tsipras se rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. O uspořádání referenda má dnes večer hlasovat řecký parlament. Řecko nyní žádalo o krátké prodloužení programu tak, aby platil v době, kdy by se mělo referendum konat, ministři financí eurozóny to však odmítli. Záchranný program pro Řecko končí 30. června.

O dalším postupu budou dnes ještě dále jednat ministři financí eurozóny bez svého řeckého kolegy. Jednání se mají účastnit i zástupci dalších věřitelů, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK