Dombrovskis: Řecko nadále zůstává v eurozóně

27.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. června (ČTK) - Řecko nadále zůstává v eurozóně, uvedl na Twitteru místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Vyjádřil se tak po neúspěšném ukončení jednání ministrů financí eurozóny, tzv. euroskupiny, o pomoci pro Řecko. Pro euroskupinu podle něj bude nyní důležité zajistit finanční stabilitu a dále posílit eurozónu.

Podobně se o členství Řecka v eurozóně podle agentury Reuters vyjadřují i další politici. Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici uvedl, že eurozóna bude nadále zahrnovat 19 zemí. Francouzský ministr financí Michel Sapin pak prohlásil, že Řecko zůstane v eurozóně navzdory kolapsu jednání.

\"To není odchod Řecka z eurozóny,\" řekl Sapin novinářům po dnešním jednání euroskupiny. Všech 18 dalších členů eurozóny podle něj jasně řeklo, že Řecko bylo a mělo by zůstat v eurozóně bez ohledu na současné potíže.

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že uspořádá 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Řecký záchranný program však končí 30. června, a proto Atény požádaly o prodloužení současného programu o několik dní až týdnů, aby mohly referendum uskutečnit a zařídit se podle něj. Euroskupina však dnes rozhodla, že program neprodlouží. To vyvolává obavy o další osud Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK