Premiér Sobotka označil řecké referendum za alibistické

28.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Referendum, ve kterém budou Řekové rozhodovat o návrzích věřitelů na řešení krize, označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za nesmyslné a alibistické. Řekové podle něj nebudou vlastně vědět, o čem mají rozhodovat. Smysl by podle něj mělo, kdyby se všelidové rozhodování uskutečnilo dříve a o konkrétní dohodnuté smlouvě. Grexit, tedy vystoupení Řecka z eurozóny, se podle něj začíná stávat realitou.

 

\"Nepřekvapilo to jenom nás, jako Česká republika jsme angažováni jenom okrajově, ale myslím, že to překvapilo úplně všechny,\" řekl Sobotka v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle předsedy vlády se dříve v projevech řeckého premiéra Alexise Tsiprase slovo referendum neobjevilo. Tsipras podle něj udělal vypsáním referenda chybu. \"Referendum mělo svůj smysl, dokud na něj byl čas, pokud by se hlasovalo o konkrétní smlouvě s řeckou vládou,\" dodal Sobotka. Tsiprasův plán, aby řečtí občané rozhodovali o návrzích mezinárodních věřitelů, je podle něj alibistický. Podle něj premiér Tsipras vzal \"černého Petra\" a \"vrazil\" ho řeckým občanům.

Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové bude referendum neplatné vzhledem k tomu, že v úterý vyprší platnost dosavadního záchranného programu. Šéfka MMF zdůraznila, že Řekové mají hlasovat o návrzích, které už nejsou na stole. Ve hře je podle některých i vystoupení Řecka z eurozóny. Francouzský premiér Manuel Valls dnes prohlásil, že uspořádání referenda je rozhodnutím řecké vlády a nelze ho kritizovat. Existuje však prý reálná hrozba vystoupení Řecka z eurozóny v případě, že jeho občané v referendu návrhy věřitelů odmítnou.

Euroskupina v sobotu rozhodla o ukončení současného záchranného programu pro Řecko k původnímu termínu 30. červnu, a odmítla tak jeho prodloužení do konání referenda o nových návrzích věřitelů, tady alespoň do 5. července. Tím však Řecku hrozí platební neschopnost a zároveň nedodržení splátky dosavadních úvěrů a podle některých představitelů evropských států a věřitelských institucí už konání referenda pozbývá smyslu, protože už není o čem jednat. Řecká vláda navíc občanům doporučuje, aby návrhy zamítli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK