V Dukovanech skončila po šesti dnech neplánovaná odstávka bloku

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 29. června (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany v noci na dnešek skončila neplánovaná odstávka čtvrtého výrobního bloku. Tento blok museli pracovníci elektrárny odstavit minulé úterý, aby mohli opravit netěsnost potrubí, jímž proudí neradioaktivní voda do parogenerátoru. První turbína byla k bloku opět připojena dnes v 00:21 a druhá těsně před 01:00, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

\"Během dneška se blok dostane na plný výkon,\" uvedl mluvčí. Oprava závady na potrubí byla dokončena v pátek, pak ještě energetici prováděli závěrečné zkoušky. Zbývající tři jaderné bloky Dukovan fungují bez omezení.

Netěsnost zjistili pracovníci zkraje minulého týdne na potrubí, které přivádí napájecí vodu do parogenerátoru. Ke kontrole je vedl zvýšený odtok vody v tomto bloku. Jde o sekundární část výrobního cyklu.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Kvůli technickým problémům se už letos v Dukovanech protáhla jedna ze dvou pravidelných odstávek, která skončila 30. dubna. Druhý blok elektrárny stál 34 dní, proti plánu o dva týdny déle. Nejdříve se tato odstávka protáhla o deset dní kvůli snížené pohyblivosti zjištěné při závěrečné kontrole u jednoho z 349 palivových souborů v reaktoru. Pak ještě technici zjistili netěsnost na armatuře primárního okruhu pasivního bezpečnostního systému a museli tento blok znovu vychladit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK