EU podle Junckera už nemůže Řekům nic nového nabídnout

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. června (ČTK) - Evropská komise již nemůže Řekům nabídnout nic nového, všechny možnosti řešení již byly předloženy. Dnes to na tiskové konferenci podle agentury Reuters prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten také řekl, že Aténám zbývají poslední minuty, ale že dohoda je stále ještě možná.

Současné hledání záchranného programu pro Řecko není podle Junckera poker. \"Tady nejde o vítěze a poražené. Buď vyhrajeme všichni, nebo všichni prohrajeme. Jsem hluboce sklíčen a rozesmutněn událostmi, které se v Evropě o uplynulé sobotě odehrály. Během jediné noci dostalo evropské svědomí těžkou ránu. Dobrá vůle jaksi zmizela,\" řekl předseda Evropské komise.

\"Po veškeré snaze, kterou jsem ukázal, po veškeré snaze (Evropské) komise a dalších zapojených institucí se cítím trochu zrazen, protože lidé pořádně neberou v úvahu mé osobní úsilí a úsilí bezpočtu dalších,\" dodal.

Předlužené Řecko dosud novou dohodu s věřiteli neuzavřelo, rozhodnout o dalším osudu záchranného programu mají Řekové v nedělním referendu. Bez příslušné dohody reálně hrozí krach země a s tím související odchod z eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK