Hollande a Obama pro obnovení jednání o Řecku

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Washington/Londýn 29. června (ČTK) - Francouzský prezident François Hollande a jeho americký protějšek Barack Obama se v telefonickém rozhovoru shodli, že budou společně usilovat o obnovení jednání o řecké finanční krizi. Informoval o tom dnes podle agentur Reuters a AFP zdroj z Elysejského paláce. Britský ministr financí George Osborne dnes varoval před podceněním dopadů případného vystoupení Řecka z eurozóny.

\"Dohodli se (Hollande a Obama), že spojí své úsilí ve prospěch obnovení rozhovorů s cílem umožnit co nejrychlejší řešení krize a zajistit finanční stabilitu Řecka,\" citovala zdroj z okolí francouzského prezidenta AFP.

Poté co řecký premiér Alexis Tsipras v noci na sobotu ohlásil konání referenda o další úvěrové pomoci věřitelů Řecku výměnou za škrty a reformy, nepřistoupily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond na prodloužení stávajícího úvěrového programu. Krok Atén totiž považovaly za jednostranné opuštění jednání. Řecku tak hrozí platební neschopnost a téměř jisté je, že Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu splátku 1,6 miliardy eur (44 miliard Kč) splatnou v úterý.

Kromě toho je ve hře možnost, že Řecko bude muset opustit eurozónu. Britský ministr financí Osborne dnes varoval, že dopady takového vývoje by neměly být podceňovány. \"Domnívám se, že by nikdo neměl podceňovat dopad případného řeckého opuštění eura na evropskou ekonomiku a dominové efekty na nás,\" prohlásil Osborne v britském parlamentu.

Britská vláda a Bank of England však podle něj jsou připraveny zajistit finanční stabilitu v Británii a britské banky jsou dobře připraveny na \"jakoukoli eventualitu\" řecké krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK