Řecká krize ekonomiku USA přímo neohrožuje, uvedl Bílý dům

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Atény 29. června (ČTK) - Řecká dluhová krize nepředstavuje pro ekonomiku Spojených států velké ani přímé ohrožení. Uvedl to dnes podle agentury AP mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Bílý dům zároveň apeluje na to, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Udržení Řecka v klubu států používajících euro je v zájmu všech zúčastněných stran, uvedl mluvčí.

Účastníci jednání o řeckém dluhu podle něj musejí rozpracovat balík reforem a způsobu financování, který Řecku zajistí udržitelný plán ohledně jeho dluhu, aniž by země musela opustit eurozónu.

Řecký premiér Alexis Tsipras minulý týden oznámil, že se rozhodl uspořádat 5. července referendum o záchranném programu. Evropští věřitelé poté rozhodli o ukončení současného záchranného programu pro Řecko k 30. červnu. Řecké banky dnes zůstaly zavřené, otevřít by měly až příští týden. Celý týden se nebude obchodovat ani na burze v Aténách.

Prezident Barack Obama o nejnovějším vývoji v Řecku dnes telefonicky hovořil s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Podle nejmenovaného poradce francouzského prezidenta, kterého citovala agentura Reuters, se oba politici dohodli, že spojí své úsilí na obnovení rozhovorů, které by vedly k co nejrychlejšímu nalezení řešení řecké krize a zajištění finanční stability Řecka.

Již v neděli Obama hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Americký ministr financí Jack Lew pak jednal s Tsiprasem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK