Akcie v eurozóně zažily kvůli Řecku nejhorší den za čtyři roky

29.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Akciové trhy v eurozóně dnes utrpěly nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Dolů je stáhla prohlubující se dluhová krize v Řecku. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se propadl o 4,2 procenta a uzavřel na 3468,9 bodu. Výprodej na evropských burzách nicméně podle agentury Reuters nedosáhl úrovně signalizující paniku investorů. Od začátku roku navíc evropské akcie vykazují zhruba desetiprocentní nárůst a zůstávají nedaleko sedmiletých maxim.

\"Dnešní reakce finančních trhů byla negativní, není tu však znát panika,\" uvedl analytik Valentijn van Nieuwenhuijzen ze společnosti NN Investment Partners. \"To signalizuje důvěru investorů, že je stále možné nalézt proveditelné řešení a odvrátit odchod Řecka z eurozóny,\" dodal.

Někteří investoři navíc předpokládají, že Evropská centrální banka (ECB) v případě potřeby učiní kroky k odvrácení chaosu na finančních trzích. \"Domníváme se, že současná krize, ať bude její výsledek jakýkoli, pravděpodobně nepoškodí dlouhodobější vyhlídky evropských akcií,\" uvedli analytici ze společnosti Barclays.

Řecko představuje pouze malou část ekonomiky eurozóny, existují však obavy, že jeho problémy by se mohly rozšířit do dalších zemí, jako jsou Portugalsko a Španělsko. Na dnešním poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely jihoevropské finanční ústavy. Tržní hodnota bank v eurozóně se dnes snížila o zhruba 30 miliard eur (asi 820 miliard Kč).

Situace kolem silně zadluženého Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Eurozóna následně zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet 30. června. Evropská centrální banka (ECB) navíc nezvýšila nouzové financování řeckých bank, které proto Atény na týden uzavřely.

Nejvýznamnější země Evropské unie dnes naznačily, že jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny lze kdykoli obnovit. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale upozornil, že už není možné Řekům nabídnout něco nového, protože všechny možnosti řešení již byly předloženy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK