Dluhy domácností vzrostly o sedm miliard na 1,258 bilionu Kč

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - České domácnosti dlužily bankám ke konci května celkem 1,258 bilionu korun, což je o sedm miliard víc než předchozí měsíc. Za rok se zadlužení zvýšilo o 40 miliard korun. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Firmy na konci května dlužily bankám 1,062 bilionu korun, což je o deset miliard více než v dubnu a o zhruba 65 miliard korun více než loni v květnu.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v květnu 1,442 bilionu korun. Od dubna se objem vkladů zvýšil o 11 miliard korun, meziročně byl vyšší o 156 miliard korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem května na nich měly uloženo téměř 291 miliardy, což je o osm miliard korun méně než předchozí měsíc a o 33 miliard méně než před rokem.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK