Evropské akcie kvůli obavám ohledně Řecka pokračují v poklesu

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 30. června (ČTK) - Evropské akcie kvůli obavám ohledně řecké dluhové krize pokračují v poklesu. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po začátku dnešního obchodování ztrácel asi půl procenta, už v pondělí se přitom propadl téměř o tři procenta. Oslabuje také euro, které nicméně zůstává nad pondělním čtyřtýdenním minimem vůči dolaru.

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády dnes Atény neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku zhruba 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard Kč). \"Řecko zůstává v centru pozornosti a podle všeobecného očekávání dnes směřuje k promeškání splátky,\" uvedl obchodník Jonathan Sudaria ze společnosti London Capital Group.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle zdrojů Reuters učinil nový pokus, jak přimět řeckého premiéra Alexise Tsiprase přijmout podmínky mezinárodních věřitelů pro uvolnění finanční pomoci Řecku. Tsipras prý ale podmínky věřitelů dál odmítá.

V pondělí utrpěly akciové trhy v eurozóně kvůli řecké krizi nejprudší jednodenní pokles od roku 2011. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se propadl o 4,2 procenta a uzavřel na 3468,9 bodu.

Euro dnes krátce před 10:00 SELČ vykazovalo k dolaru pokles o 0,6 procenta na 1,1170 USD. V pondělí se v reakci na eskalaci dluhové krize v Řecku euro propadlo až na 1,0955 USD, což byla jeho nejnižší hodnota za čtyři týdny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK