Mládek navrhuje odložit rozhodnutí o prolomení limitů na dole ČSA

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhne vládě a tripartitě, aby rozhodnutí o prolomení takzvaných těžebních limitů na dole ČSA, kde těží Severní energetická, bylo odloženo na rok 2020. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Podle Mládka bude v rozhodnutí o dole hrát roli prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany. Ministr dnes uvedl, že podle jeho informací není Státní úřad pro jadernou bezpečnost připraven prodloužit fungování jaderných bloků v Dukovanech o 20, ale jen o deset let.

\"Může se stát, že mezi lety 2025 až 2035 nebude k dispozici výkon stávajících Dukovan a nové bloky ještě nebudou v provozu,\" řekl dnes Mládek.

Naopak na dole Bílina, který patří Severočeským dolům, by se limity podle Mládka měly prolomit ihned. Původně se mělo o těžebních limitech rozhodnout letos.

Vláda v současnosti řeší, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity na lomu ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. Pomoci mají studie zadané ministerstvem průmyslu.

Podle dřívějších informací je na dole ČSA možné těžit v rámci současných limitů zhruba do roku 2022. Podle Mládka mohou ale těžaři využít i metodu ražení chodeb, tzv. chodbicování či stěnování. Tím pádem by se podle něj \"životnost\" lomu v rámci současných limitů prodloužila až do roku 2025.

Mládek ve svém lednovém vyjádření uvedl, že podporuje variantu, která počítá i s částečným prolomením limitů na dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Dnes však uvedl, že tato varianta není na pořadu dne. Na základě studií, které si ministerstvo nechalo zpracovat by totiž byla pro těžaře ekonomicky nerentabilní.

rdo rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK