Řecko dnes asi nezaplatí, trh si začíná všímat příští splátky

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. června (ČTK) - Řecko dnes podle všeho neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dlužnou splátku ve výši 1,6 miliardy eur. Trhy ale již začaly obracet pozornost k další platbě, která Řecko čeká v červenci. Do 20. července má zadlužená země uhradit 3,49 miliardy eur ve prospěch unijních institucí v čele s Evropskou centrální bankou (ECB).

Dnešním promeškáním platby vůči MMF by se sice Atény dostaly do prodlení se splátkami. Tento stav by ale neaktivoval takzvané doložky o křížovém nezaplacení, které fungují obdobně jako dominový efekt a mohly by ve výsledku věřitelům umožnit požadovat okamžité splacení celého zbývajícího dluhu. Prodlení vůči MMF se však na řecký dluh soukromým věřitelům nebo unijním institucím nebude vztahovat, napsala agentura Reuters.

Pozornost se tudíž zaměřuje na červencovou splátku vůči ECB. Prodlení by v tomto případě mohlo mít horší důsledky. Podle analytika Alberta Galla ze společnosti RBS by znamenalo zmrazení nouzového financování ELA, na kterém závisejí řecké banky. \"Po jednom měsíci by také vyústilo v zákonné neuhrazení splatného dluhu, křížové nezaplacení jiných závazků a propad na nejnižší příčky hodnocení u ratingových agentur,\" uvedl podle Reuters Gallo.

Peníze na úhradu splátek by zemi mohlo zajistit případné obnovení mezinárodního záchranného programu, o jehož podmínkách budou Řekové rozhodovat v nedělním referendu. Obnovení programu by uvolnilo až 7,2 miliardy eur na uskutečnění plateb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK