Vláda projedná možné dopady řeckého bankrotu na českou ekonomiku

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Materiál o možném dopadu řeckého bankrotu na českou ekonomiku projedná vláda ve středu. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí, které je jeho spolupředkladatelem. Materiál poskytne nejdříve po jeho projednání.

Česku nehrozí přímý dopad řecké finanční krize, uvedl v neděli člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. Zátěžové testy podle něj ukázaly, že český finanční sektor je odolný. Nepřímé dopady vývoje v Řecku jsou možné přes eurozónu, její autority ale situaci řeší, dodal.

Euroskupina v sobotu rozhodla o ukončení současného záchranného programu pro Řecko k 30. červnu. V Řecku se má o záchranném programu 5. července hlasovat v referendu. Zároveň pokračuje odliv vkladů z řeckých bank, v květnu klesly na nejnižší úroveň za skoro 11 let. \"Je nutné uvést, že přímá expozice českého finančního sektoru na Řecko je zanedbatelná, na úrovni zaokrouhlovací chyby. Z toho jasně vyplývá, že nám nehrozí žádný přímý dopad,\" uvedl Lízal.

Evropská komise dnes předložila Aténám na poslední chvíli návrh na řešení, které by zemi zachránilo před bankrotem. Řecký premiér Alexis Tsipras jej podle tisku zvažuje, později ale Atény přišly s vlastním návrhem. Řecko už dalo najevo, že splatnou část dluhu u Mezinárodního měnového fondu do dnešního termínu neuhradí. Německo upozornilo, že čas na poskytnutí pomoci ze záchranného fondu eurozóny už takřka vypršel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK