Nedělní termín řeckého referenda porušuje mezinárodní standardy

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. července (ČTK) - Referendum o přijetí návrhu věřitelů, který nabízel Řecku finanční podporu výměnou za reformy, nebude odpovídat evropským standardům, pokud se uskuteční v neděli. Podle agentury AP to řekl generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjorn Jagland.

Norský politik v čele RE upozornil na to, že mezinárodní standardy doporučují, aby referenda byla vyhlašována s minimálně dvoutýdenním předstihem, aby byl dostatek času na diskusi. Navíc lidem musí být předložena jasná otázka a hlasování by měli sledovat mezinárodní pozorovatelé.

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil referendum v sobotu poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o pokračování zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy. Sám přitom Řeky vyzval, aby nabídku zahraničních partnerů, která počítá s pokračováním úsporných opatření, odmítli.

Referendum \"bylo vyhlášeno tak stručným oznámením, že to samo o sobě je velký problém\", řekl agentuře AP Jagland. Problémem je podle něj i skutečnost, že \"otázky předložené lidem... nejsou moc jasné\".

Dlouhý text otázky pro referendum v první části zní \"Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh?\" a druhá část přesně jmenuje oba dokumenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK