MZe vypíše nový dotační program na podporu jakostního mléka

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Ministerstvo zemědělství plánuje vypsat na příští rok nové dotační programy z národního rozpočtu, které by měly pomoci českým producentům a zpracovatelům mléka. Výši podpory bude muset schválit Evropská komise, informovalo dnes ministerstvo.

\"Konečnou výši dotací musí schválit Evropská komise. Může ale dosáhnout až dvou tisíc korun na dojnici. Zpracovatelé, kteří se zapojí do režimu jakostního mléka, mohou dostat až korunu na litr,\" uvedl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V jednom z programů chce stát podporovat nadstandardní pohodu zvířat, peníze půjdou například na likvidaci škodlivých mikroorganismů ve stájí nebo na podporu ošetřování končetin skotu. V druhém se bude přispívat producentům a zpracovatelům vysoce jakostního mléka. V poslední době výkupní cena mléka klesá, na trhu je mléka přebytek.

MZe v minulém týdnu informovalo o podpoře životních podmínek (welfare) dojnic, letos mohou farmáři z Programu rozvoje venkova získat 473 milionů korun. Až do roku 2020 budou navíc získat zemědělci až 456 milionů korun na podporu pěstování bílkovinných plodin v případě, že bude spjatá s živočišnou výrobou.

Dnešní informaci ministerstvo zveřejnilo po jednání s chovatelskými svazy a zpracovateli mléka. Ty Jurečka informoval, že problematiku cen mléka a exportu projedná v pondělí 13. července na setkání ministrů zemědělství EU v Bruselu. \"Snahu ministerstva hledat řešení hodnotím pozitivně,\" řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Mlékárny podle něj v poslední době obtížně odolávají tlaku dovozu. Čeští producenti pak vyvážejí mléko do zahraničí, místo aby jej zpracovávaly české mlékárny.

Sektor v posledních měsících sužují nízké výkupní ceny. Problémy částečně způsobilo ukončení režimu mléčných kvót, ale také přebytek mléka v rámci EU, za který mimo jiné mohou i ruské sankce. Výkupní cena klesla v květnu podle posledních údajů ministerstva zemědělství na 7,76 Kč/l.

V Česku se podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2014 vydojilo 2,856 miliardy litrů mléka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK