Propad na čínských burzách se zastavil díky omezení prodejů

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. července (ČTK) - Čínské burzy dnes přerušily pokles a smazaly část středečních ztrát poté, co Peking zakázal velkým akcionářům prodej akcií. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, si připisuje přes dvě procenta. Ve středu přitom ztratil téměř sedm procent.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů ve středu zakázala všem akcionářům s více než pětiprocentním podílem v některé z firem, aby v příštích šesti měsících prodávali akcie. Podle agentury Reuters jde o zatím nejradikálnější krok Pekingu ve snaze o stabilizaci akciových trhů.

Čínské akcie od poloviny června oslabily o více než 30 procent. Investoři se obávají, že propad na čínských burzách by mohl vážně poškodit čínskou ekonomiku a rozšířit se i do dalších zemí. Podle některých představuje vývoj na čínském akciovém trhu větší riziko než dluhová krize v Řecku.

Znepokojení ohledně vývoje na čínských burzách vyjádřila i vláda Spojených států. \"Existují reálné obavy ohledně toho, jaký to bude mít vliv na dlouhodobý hospodářský růst v Číně,\" řekl americký ministr financí Jack Lew.

Čína je druhou největší ekonomikou světa po Spojených státech. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského akciového trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize. Loni hrubý domácí produkt Číny stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let.

Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.

K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK