Německý export v květnu stoupl nejprudším tempem od začátku roku

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Německý export v květnu meziměsíčně stoupl o 1,7 procenta, tedy nejprudším tempem od začátku letošního roku. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Údaje jsou podle agentury Reuters další známkou zrychlení růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Analytici přitom předpokládali, že export vykáže pokles o 0,8 procenta.

Import se zvýšil pouze o 0,4 procenta, ačkoli analytici počítali s jeho nárůstem o 0,9 procenta. Přebytek německé obchodní bilance tak stoupl na 22,8 miliardy eur (zhruba 620 miliard korun) z dubnových 21,5 miliardy eur. \"Zapadá to do obrázku silného růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí,\" řekl k dnešním údajům o zahraničním obchodu analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky. V letošním prvním čtvrtletí však mezičtvrtletní růst ekonomiky zpomalil na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

Německý hospodářský institut Ifo v červnu zvýšil odhad růstu německé ekonomiky pro celý letošní rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta. Ekonomika by podle Ifo měla těžit ze silné soukromé spotřeby podpořené nízkou nezaměstnaností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK