Meziroční inflace zrychlila na 0,8 pct, nejvíc od prosince 2013

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily meziroční růst na 0,8 procenta, což bylo nejvíc od prosince 2013. Meziměsíčně, tedy proti květnu, se zvýšily o 0,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s květnem zdražily například dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák a brambory. Zlevnily třeba oděvy a obuv.

Cena sezonních dovolených s komplexními službami vzrostla oproti květnu o 5,2 procenta. Čtvrtým měsícem v řadě zdražovaly pohonné hmoty, v červnu o 0,8 procenta. Pivo zdražilo o 3,9 procenta, ceny lihovin ale o 1,9 procenta klesly. Léčiva byla v červnu o 0,3 procenta dražší než v květnu. Ceny potravin a nealkoholických nápojů se jako celek ve srovnání s květnem nezměnily, ale některé druhy potravin zaznamenaly podle ČSÚ velké cenové výkyvy. Šlo zejména o brambory, na trh přišly ty rané a cena brambor se meziměsíčně zvýšila o 45,2 procenta.

Pečivo oproti květnu zdražilo o 3,5 procenta, ovoce o 6,3 procenta. V červnu naopak zlevnily odívání a obuv, oděvy o 0,5 procenta a boty o dvě desetiny. Klesly také ceny telefonických a telefaxových služeb, a to o 0,2 procenta, o 0,7 procenta zlevnily mobilní telefony. Z potravin nejvíc - o 26,4 procenta - meziměsíčně klesla cena plodové zeleniny, vajec o 6,5 procenta a například mléka o 5,8 procenta.

Meziročně vzrostly ceny v červnu o 0,1 procentního bodu rychleji než v květnu. Nejvíce se na tom podepsaly tabákové výrobky, které meziročně zdražily o 8,7 procenta. Ceny zemního plynu se zvýšily o 4,5 procenta, vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čisté nájemné meziročně zdražilo o 1,4 procenta a teplo o 2,4 procenta. Zelenina byla v červnu meziročně dražší o 7,6 procenta. Ceny elektřiny naopak o 0,3 procenta klesly. Na snižování meziroční cenové hladiny měly významný vliv například pohonné hmoty, jejichž ceny byly v červnu nižší o 9,7 procenta než ve stejném měsíci před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK