Nezaměstnanost ve Zlínském kraji se v červnu snížila na 5,8 pct

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 9. července (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v červnu snížil o 882 lidí, úřad práce evidoval v kraji celkem 23.413 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných se tak snížil o 0,3 procentního bodu na 5,8 procenta. Zvýšila se nabídka volných pracovních míst, na konci června jich bylo 5642, o 321 více než v květnu. Větší počet volných pracovních míst byl naposledy nabízen v roce 2008, řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová.

\"Na jedno volné pracovní místo nyní připadají čtyři uchazeči o zaměstnání, loni či předloni to bylo kolem 15 lidí. Bývaly doby, kdy to bylo více než 20 lidí,\" dodala Majdyšová.

Struktura volných pracovních míst je však podle jejích slov hodně jednostranná, více než 500 volných míst je pro pomocné pracovníky ve výrobě, téměř 300 míst pro seřizovače a obsluhu obráběcích strojů, místa jsou pro řidiče nákladních automobilů či nástrojaře nebo svářeče. \"Jedná se zejména o technické obory, které jsou na trhu práce stále poptávány. U lidí s humanitním vzděláním je situace složitější, v evidenci úřadu práce zůstávají delší dobu,\" poznamenala ředitelka.

V celé zemi se podíl nezaměstnaných v červnu snížil o 0,2 procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo 451.395 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK