Putin: Nestabilita trhů a výkyvy cen ropy zneklidňují BRICS

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ufa (Rusko) 9. července (ČTK) - Rusko a jeho partneři ze skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) jsou znepokojeni nestabilitou na finančních trzích a kolísáním cen ropy a dalších surovin. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin během summitu BRICS v Ufě.

\"Znepokojuje nás nestabilita na trzích, velké kolísání cen na energie a suroviny a nahromadění státního dluhu v řadě velkých zemí,\" řekl Putin. Tyto strukturální nevyváženosti podle něj \"přímo ovlivňují dynamiku růstu a naše ekonomiky\".

Za těchto podmínek státy BRICS podle Putina hodlají k rozvoji aktivněji využívat vlastní zdroje a vnitřní rezervy.

Moskva podle ruského prezidenta navrhla užší koordinaci makroekonomických politik zemí BRICS. \"Partneři podpořili naše návrhy zvyšovat vzájemný obchod a výměnu investic, což se odrazilo ve strategii ekonomického partnerství do roku 2020, kterou jsme přijali,\" řekl.

BRICS také hodlá pokračovat v koordinaci postupu na schůzkách G20.

Putin při schůzce vůdců BRICS s podnikateli ujišťoval o přednostech ruské ekonomiky v podobě nízké míry nezaměstnanosti, obchodního přebytku, devizových rezerv a výkyvů kurzu rublu v \"přijatelných mezích\".

\"To vše nám skýtá všechny předpoklady tvrdit, že i dnešní potíže společně s našimi kolegy úspěšně překonáme,\" řekl Putin.

Ruská ekonomika zápolí s důsledky poklesu cen ropy na světových trzích a západních sankcí. Ekonomové podle listu Gazeta.ru očekávají přinejmenším tříprocentní propad ruské ekonomiky v prvním pololetí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK