Ropa díky obnovení růstu akcií oživuje z předešlého poklesu

09.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oživují z několikadenního propadu. Trh podpořily příznivé údaje z německé ekonomiky, obnovení růstu na akciových trzích a silná poptávka po benzinu. V minulých dnech ceny srážela krize v Řecku, propad čínských akcií, vyhlídky na možné zrušení sankcí proti Íránu a také překvapivý růst zásob ropy na americkém trhu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:20 SELČ přidávala asi 2,8 procenta na zhruba 58,65 USD za barel, od počátku července ale nadále ztrácí přes sedm procent. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o dvě procenta na zhruba 52,70 USD za barel. Během dne byl ale cenový nárůst ještě výraznější.

Investoři obnovili nákupy rizikovějších aktiv díky dnešnímu prudkému oživení čínských akcií, k němuž přispěly snahy čínských úřadů o zastavení propadu cen. Údaje z Německa zase ukázaly výrazný nárůst vývozu, což by mělo přispět k zesílení růstu největší ekonomiky eurozóny. Ropu podporuje i silnější poptávka po benzinu, která nutí rafinerie zpracovávat co nejvíce ropy.

\"Ceny dnes tlačí vzhůru kombinace růstu na akciových trzích a pochyb o jaderné dohodě s Íránem,\" řekl agentuře Reuters analytik komoditního trhu Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 58,64 57,05 New York - Nymex WTI srpen 52,69 51,65

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK