Akcie v USA díky oživení trhů v Číně posílily, dolar rostl

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily. Přispělo k tomu oživení čínských akciových trhů po dalších krocích Pekingu, jejichž cílem bylo zastavení prudkého propadu místních trhů. Akcie Applu se však vzepřely trendu a pátou seanci za sebou oslabily. Naposledy akcie Applu tolik seancí za sebou klesly v lednu.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 33,2 bodu, tedy 0,19 procenta, na 17.548,62 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 4,63 bodu, čili 0,23 procenta, na 2051,31 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 12,64 bodu, neboli 0,26 procenta, na 4922,40 bodu.

Wall Street se ve středu prudce propadl v reakci na propad akcií v Číně, pokles cen komodit a řecké dluhové krizi. Čínské akcie však ve čtvrtek díky novým opatřením úřadů ke stabilizaci trhu prudce stouply a smazaly takřka celý středeční propad. To zlepšilo náladu i na Wall Street, kde investoři čerpali impulzy k nákupům i ze zápisu z červnového zasedání centrální banky (Fed). Zápis naznačil, že zvyšování úrokových sazeb by mohlo přijít později, než se dosud odhaduje.

Náladu na americké burze pomohl podpořit i růst akciových trhů v Evropě v naději, že by se mohlo podařit udržet Řecko v eurozóně. Řecká vláda ve čtvrtek předložila návrh reforem, které mají zemi pomoci získat třetí záchranný úvěr.

Sedm z deseti dílčích sektorů v rámci indexu S&P 500 posílilo. Nejlépe si vedly finanční společnosti s růstem o 0,77 procenta. Akcie Applu oslabily o 2,04 procenta, protože se investoři obávají, že spotřebitelé v Číně budou mít méně peněz, a nebudou kupovat tolik iPhonů.

Kurz japonského jenu po středečním vysokém růstu ve čtvrtek naopak oslabil. Reagoval tak hlavně na výrazný růst cen čínských akcií a na zmírnění obav o budoucnost Řecka. Euro však k dolaru oslabilo, protože mezi investory stále přetrvává nervozita kvůli budoucnosti Řecka .

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 121,32 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,1011 USD. Ke koši předních světových měn dolar stoupl o 0,3 procenta na 96,620 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK