Jednání o evidenci tržeb doprovázejí spory a kritika pravice

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Očekávaná kritika ze strany pravicové opozice se snesla při dnešním jednání Sněmovny na vládní návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Zákon má především pomoci omezit daňové úniky a přinést víc peněz státu na daních. Pravice ujišťuje, že udělá vše pro to, aby se koalici nepodařilo zákon schválit. Situaci oživilo počínání ministra financí Andreje Babiše (ANO), který po jednacím sále chodil s panely, na nichž ukazoval poslancům vzor budoucí účtenky.

Posléze panely položil jako štít před stolek zpravodajů, kde zasedl, aby je většina poslanců mohla vidět. Vladimír Koníček (KSČM) mu ale vytkl, že na nich některé požadované údaje chybí.

\"Nikdy vám nedovolíme ten zákon schválit a uvést v realitu,\" prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pro volné dýchání v Česku je podle něho návrh stejně nebezpečný jako jeho předkladatel Babiš. Proti zákonu vystupují i opoziční ODS a Úsvit.

\"Vy to zavádíte jenom pro někoho a jenom tam, kde to zajímá Babiše,\" vyčetl Kalousek vládní koalici. Ve svém kritickém projevu se opřel i přímo do Babiše. Poukázal na to, že značná část daňových optimalizací se odehrává mezi spřízněnými firmami. V této souvislosti Babišovi vyčetl, že Synthesia Pardubice údajně vyplatila Babišově Agrofertu miliardy ze snížení základního kapitálu a navíc i dividendy. Státu však prý na korporátní dani nezaplatila ani korunu, zato požaduje miliardy na sanaci ekologických zátěží. \"S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele,\" vmetl Babišovi. Babiš na jeho tvrzení v debatě nereagoval.

Karel Fiedler z klubu Úsvitu s odkazem na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu poznamenal, že obchod, pohostinství a stavebnictví tvoří velmi malý podíl v únicích daně z přidané hodnoty. \"Budeme honit blechy v kožichu medvěda,\" řekl.

Systém hájil Jan Volný z ANO. Není podle něho proti živnostníkům, protože bude evidence tržeb zaváděna vždy pro celý obor, budou pod ni spadat i velké firmy. Další poslanec ANO Jiří Zlatuška podotkl, že i za první republiky měl živnostník v pokladně zapečetěnou pásku pro kontrolu berního úřadu.

Podnikatelé, na které se bude vztahovat povinnost elektronické evidence, vydají podle vládního návrhu zákona zákazníkovi účtenku a údaje o ní pošlou okamžitě elfektronicky finančnímu úřadu. Takto evidovat se budou tržby v hotovosti, platební kartou nebo šekem a směnkou. Nebude se to vztahovat mimo jiné na bankovní převody nebo tržby v prodejních automatech. Výjimka bude platit i pro prodej jízdenek na dráze nebo pro veřejné toalety.

Poslanci se přeli také o to, zda a jak je v tuzemsku dostupné vysokorychlostní připojení k internetu. Opozice tvrdí, že řada podnikatelů kvůli potížím s připojením nebude mít šanci požadované údaje odesílat. Zlatuška to ale označil za nesmysl s tím, že rychlost internetu neovlivní rychlost odesílání dat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK