Euro díky nadějím na řešeni řecké krize výrazně zpevňuje

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích výrazně zpevňuje k většině ostatních měn a zažívá svůj nejlepší den za poslední měsíc. K nákupům eur ženou investory naděje na vyřešení řecké krize. Kurzy měn považované za bezpečné, jako je japonský jen a švýcarský frank, naopak oslabují. K posílení rizikovějších a k oslabení bezpečnějších měn přispívá také další oživení čínských akcií.

Euro vůči jenu vystoupilo během dne na týdenní maximum 137,27 JPY a kolem 16:00 SELČ bylo se ziskem 2,4 procenta na 136,98 JPY. Vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta na 1,1168 USD a předtím se vyhouplo až na týdenní maximum 1,1215 USD.

Řecká vláda poslala věřitelům nové návrhy reforem, s jejichž pomocí si chce zajistit třetí záchranný program. Předseda schůzek ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem uvedl, že ministři možná na sobotním zasedání udělají \"velké rozhodnutí\". Většina trhu je naladěna optimisticky, přetrvává však opatrnost.

Japonský jen a švýcarský frank, které v minulých dnech v obavách investorů z řecké krize a z propadu čínského akciového trhu výrazně zpevňovaly, nyní opět klesají. Jen k dolaru oslabil o jedno procento na 122,60 JPY ze sedmitýdenního maxima 120,41 JPY, na které se vyhoupl v polovině týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK