Evropské akcie prudce posílily díky optimismu ohledně Řecka

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Evropské akcie dnes výrazně posílily díky nadějím na dohodu o řešení řecké dluhové krize. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 2,1 procenta a uzavřel na 1543,01 bodu. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se zvýšil dokonce o 3,2 procenta na 3528,81 bodu.

Nový plán reforem, který mezinárodním věřitelům předložila řecká vláda, obsahuje významné ústupky a posílil naději, že se Řecku podaří získat další pomoc a odvrátit bankrot. Náladu investorů podpořilo rovněž pokračující oživení na čínském akciovém trhu.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes vyzval poslance své strany SYRIZA, aby podpořili vládu v úsilí vyjednat s mezinárodními věřiteli nový program finanční pomoci. O vládním návrhu na řešení krize by měl v noci hlasovat řecký parlament.

\"Trh povzbuzuje skutečnost, že se kola zjevně dala do pohybu,\" řekl agentuře Reuters obchodník Paul Chesterton ze společnosti Peregrine & Black. Upozornil nicméně, že k dosažení dohody o řešení řecké krize bude ještě zapotřebí překonat řadu překážek.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK