Akcie v USA na závěr týdne výrazně zpevnily, pomohlo Řecko

10.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Americké akcie na závěr týdne výrazně zpevnily, k růstu jim pomohl zejména optimismus kolem řecké dluhové krize a také zotavení čínských akcií. Řecko předložilo věřitelům nový návrh úsporných opatření, o němž budou v sobotu jednat ministři financí eurozóny. Na devizových trzích pak ze stejného důvodu zpevňoval kurz eura k většině hlavních světových měn.

Dow Jonesův index dnes zpevnil o 1,21 procenta a uzavřel na 17.760,41 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 1,23 procenta a skončil na hodnotě 2076,62 bodu, index technologického trhu Nasdaq pak vzrostl o 1,53 procenta na 4997,70 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 0,17 procenta, ostatní dva indexy ale mají ztrátu. Index S&P 500 odepsal 0,01 procenta, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,23 procenta.

Řecká vláda poslala věřitelům nové návrhy reforem, s jejichž pomocí si chce zajistit třetí záchranný program a vyhnout se státnímu bankrotu. Investoři vzhlížejí k sobotnímu zasedání ministrů financí eurozóny a nedělnímu summitu Evropské unie, kde by se mělo o osudu Řecka definitivně rozhodnout.

\"Investoři sázejí na to, že do neděle bude mít Řecko dohodu, a že akciím dnes k růstu pomohl pokles rizika,\" řekl podle agentury Reuters Jim McDonald z investiční společnosti Northern Trust Asset Management v Chicagu. Pokud zmizí riziko, které může způsobit na trhu šok, znamená to i zlepšení psychologických podmínek na trhu, řekl.

Hlavní akciové indexy ale růst mírně omezily po vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Ta očekává, že Fed k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po zhruba devíti letech přistoupí ještě v letošním roce. Zároveň ale dala najevo opatrnost, když se zmínila, že trh práce v USA zůstává slabým článkem.

Výrazný růst dnes zaznamenaly akcie kabelové společnosti Cablevision Systems, které přidaly 7,3 procenta na 26,67 USD. Těžily ze zprávy, že francouzský miliardář Patrick Drahi se chystá k akvizicím v tomto odvětví. Naopak akcie společnosti Zillow 7,7 procenta odepsaly a uzavřely na 78,67 USD. Uškodila jim zpráva, že firmu opouští finanční ředitel.

Na devizových trzích byl zájem především o euro, což analytici dávají do souvislosti s postupujícím jednáním kolem řecké dluhové krize. Obecně převládá názor, že Řecko se s věřiteli již dohodne, dostane další pomoc, a zůstane tedy v eurozóně. Vzhledem k tomu, že se obnovil zájem o rizikovější aktiva, klesaly kurzy japonského jenu a například švýcarského franku. Tedy měn, které jsou považovány za bezpečné investice v dobách zvýšené nejistoty.

Euro vystoupilo k jenu až na týdenní maximum 137,27 JPY, naposledy se ale prodávalo za 136,84 JPY, což byl proti předchozímu dni nárůst o zhruba 2,2 procenta. Euro tak zaznamenalo nejvýraznější denní nárůst za více než dva roky, respektive od dubna 2013. Proti dolaru euro zpevnilo zhruba o jedno procento na 1,1145 USD, dolar k jenu pak přidal asi 1,2 procenta na 122,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK