Evropské akcie po dohodě o Řecku výrazně rostou

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Evropské akciové trhy zahájily dnes výrazným vzestupem, trh reaguje na nejnovější zprávy o dohodě mezi eurozónou a Řeckem. Kurz eura smazal dosavadní ztráty a oživily ceny státních dluhopisů zemí jižního křídla eurozóny, které může řecká krize ohrozit.

Širší západoevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení obchodování stoupl o jedno procento a index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, získával 1,3 procenta. Evropské akcie v naději na dohodu s Řeckem silně rostou od poloviny minulého týdne.

Předseda jednání členských zemí Donald Tusk dnes ráno po celonočním summitu hlav zemí eurozóny oznámil, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu pod podmínkou rychlého zahájení tvrdých reforem. Podle něj se na tom shodli všechny členské země.

Euro v noci v Asii kvůli nejistotě ohledně osudu Řecka mírně oslabovalo. Po zprávě o dohodě jeho kurz k dolaru vystoupil až o 0,3 procenta k hranici 1,12 USD.

Ceny státních dluhopisů Itálie a Španělska zřetelně vzrostly, což snížilo jejich výnosy, které jsou ukazatelem úvěrových nákladů státu. Klesly naproti tomu ceny bezpečných německých dluhopisů a rozdíl mezi výnosy italských a německých obligací se zúžil na minimum za více než dva měsíce, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK