Ceny ropy pod vlivem blížící se dohody s Íránem výrazně klesají

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Ceny ropy dnes dopoledne v reakci na signály blížící se dohody mezi Íránem a mocnostmi výrazně klesají, protože takový výsledek by zvýšil přebytky suroviny na světovém trhu. Ztráty na trhu ropných kontraktů ale zmírnila zpráva o dohodě mezi Řeckem a eurozónou.

Cena severomořské ropy Brent sestoupila až o 1,90 dolaru na 56,84 USD za barel a v 10:30 SELČ se pohybovala kolem 57,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oslabovala o 1,10 dolaru na 51,64 USD. Minulý týden Brent ztratil kolem čtyř procent a WTI téměř deset procent v obavách z dohody s Teheránem i kvůli nejistotě ohledně zachování Řecka v eurozóně.

Írán a světové mocnosti se o víkendu těsně přiblížily uzavření definitivní dohody o sporném íránském jaderném programu. Podle diplomatických zdrojů by měla být smlouva oznámena ještě dnes.

Dohoda s Íránem bude znamenat vpuštění íránské ropy na globální trh, což na něm ještě zvýší nynější přebytek. Analytici sice počítají s plným návratem Íránu na trh až příští rok, v brzké době by se jeho vývoz ale mohl zvýšit o 200.000 barelů denně. Současný přebytek na ropném trhu se odhaduje na 2,6 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters.

Tento výhled vede řadu analytiků k předpovědím dalšího poklesu cen. Bank of America Merrill Lynch i Commerzbank předpovídají, že cena WTI by brzy mohla sestoupit pod 50 dolarů a Brent klesne pod 55 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 57,30 58,73 New York - Nymex WTI srpen 51,64 52,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK