Koruna oslabila o haléř na 27,05 Kč/EUR,ČNB v pátek intervenovala

20.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Česká měna zakončila dnešní obchodování vůči euru na 27,05 Kč/EUR, proti pátečnímu závěru tedy oslabila o haléř. Vyplývá to z informací serveru Patria.cz. Česká národní banka, která brání kurz na 27 korunách za euro, uvedla, že v pátek na trhu poprvé od listopadu 2013 intervenovala. Dnes aktivní nebyla. Vůči dolaru koruna zůstala na 24,91 Kč/USD.

 

Centrální banka v pátek prodávala korunu a nakupovala eura, aby zabránila posilování české měny. Bližší údaje o transakci neuvedla.

Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy není intervence ničím překvapivým.

\"Ocitáme se však ve zvláštní situaci. Rosteme (ČR) skoro nejrychleji v Evropě, míra nezaměstnanosti poměrně citelně klesá a zahraniční obchod láme rekordy. Za ´starých časů´ bylo odměnou za takové výsledky zpevňování měny. Zpevňování, které nejen zlevňuje dovolené, ale také umožňuje českých firmám získat za výhodnějších podmínek zahraniční technologie či si za výhodnějších podmínek zajistit zahraniční know-how,\" uvedl Kovanda.

Podle serveru Patria.cz se dnes koruna po poledni krátce dostala pod bráněnou hranici. Česká národní banka, analytici i obchodníci to ale popírají. Analytici se domnívají, že se buď stala chyba, nebo se takový obchod uskutečnil mimo trh, což není pro centrální banku relevantní.

ČNB v minulosti opakovaně uvedla, že bude bránit posílení kurzu pod 27 Kč za euro. Koruna je v těchto dnech na nejsilnější úrovni od zahájení kurzových intervencí v listopadu 2013. Centrální banka je tehdy zahájila kvůli obavě z deflace, která by oslabila hospodářství. ČNB během několika dní nakoupila devizy za zhruba 200 miliard korun a měna skokově oslabila z 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech nad 27 korun. Poté kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,04 27,05 Kč/USD 24,91 24,91

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK