Růst německé ekonomiky zrychlil díky zahraničnímu obchodu

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. srpna (ČTK) - Hlavním pohonem ekonomického růstu Německa ve druhém čtvrtletí byl zahraniční obchod, domácí poptávka naopak růst brzdila. Uvedl to v dnešní konečné zprávě o vývoji hrubého domácího produktu spolkový statistický úřad, který současně potvrdil předchozí údaje, podle kterých ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta a meziročně o 1,6 procenta.

Zahraniční obchod zvýšil růst HDP ve druhém čtvrtletí o 0,7 procentního bodu. Domácí poptávka pak ve druhém čtvrtletí naopak snížila tempo růstu o 0,3 procentního bodu. Růst zpomalily také hrubé kapitálové investice, soukromá a veřejná spotřeba naopak HDP mírně zvýšily.

Soukromá spotřeba se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšila o 0,2 procenta a veřejná spotřeba o 0,3 procenta. Hrubé kapitálové investice klesly o 0,4 procenta. Vývoz se zvýšil o 2,2 procenta a dovoz stoupl o 0,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Německo již několik měsíců těží ze slabšího eura, které pomáhá německému vývozu mimo eurozónu. Německý export zaznamenal i přes mírný červnový útlum nejlepší první pololetí od roku 2011 a celý rok by pro něj mohl být rekordní.

Statistický úřad rovněž oznámil, že díky silnému trhu práce a příznivému ekonomickému vývoji hospodařila německá vláda v první polovině roku s přebytkem 21,1 miliardy eur (570,8 miliardy Kč). Podle předběžných údajů činil přebytek rozpočtu spolkové vlády, místních samospráv a účtu sociálního zabezpečení 1,4 procenta HDP, uvedla DPA.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků. V celém loňském roce německá ekonomika vzrostla o 1,6 procenta, nejrychleji za poslední tři roky. Německá vláda odhaduje, že v letošním roce se HDP zvýší o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK